среда, 29. новембар 2023.

 

A XXIII. Kovács Sztrikó Zoltán fizika-kémia diákversenynek a szenttamási Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola adott otthont.
A versenyzők három kategóriában mérhették össze tudásukat. A 7. és 8. osztályosok közül első helyet szerezte meg az Újvidékről érkező Erdei Flóra kinek munkája az enzimekről szólt, és Milinszki Rebeka, ki Tiszakálmánfalváról érkezett és az ólom sónak olthatóságát vizsgálta. A kategória második helyezésében Tarján Elvira részesült, ki szintén Újvidékről érkezett, munkájának témája a lila káposztából főzött indikátor. A kategória különdíjában a szenttamási Balázs Luca és Dányi Nikoletta részesült, kik kristályosítást végeztek. Az 5. és 6. osztályos kategóriában a szenttamási Füstös Léna szerezte meg az első helyezést, témája a föld gravitációs értékének meghatározása. A 4. osztályos kategóriában az első helyezést a Pacsèrról érkező fiúk szerezték meg, Nagy Márton, Kollár Vajk és Jurković Dominik, ők a szén-dioxid keletkezését illetve tulajdonságát mutatták be.
Minden résztvevő ajándékokban részesült. A résztvevők részt vehetnek egy napos szervezett iskola látogatáson, ahol a szabadkai Vegyészeti- Technológiai Középiskolát nézzük majd meg. A Flóra, Rebeka, Elvira és Léna részt vehetnek egy hetes balatoni táborban, minek lehetőségét sikeres munkájuk megírásával szerezték még. Szervező Vmpe Újvidék Újvidék.