понедељак, 19. март 2018.

“Zmaj Jovina“ škola tri dana bila u znaku hemije i fizike


Osnovna škola “Jovan Jovanović Zmaj“ je tokom tri dana (u petak 9, subotu 10, i ponedeljak 11. marta) u okviru “Genius“ radionice za talente organizovala program namenjen učenicima sedmog i osmog razreda koji su zainteresovani za hemiju i fiziku.
Tim povodom, nakon svečanog otvaranja svoje predavanje imali su nastavnici i đaci iz subotičke Hemijsko-tehnološke škole. Prisutni su mogli da čuju nešto više o temi “Tajanstvena laboratorija“, hemiji u našoj okolini, a za kraj prvog dana održano je još jedno predavanje, profesora fizike Bele Muhija, inače predsednika “Geniusa“, koji je govorio o malim idejama koje mogu dovesti do velikih otkrića.
Subotnje druženje trajalo je četiri sata, a i tada je profesor Muhi imao reč. Nako njega, nastavnica hemije Aniko Kanja je zajedno sa učenicima pravila šumeću tabletu i hemijsku kremu, a njena koleginica sa fizike, Andrea Androcki pričala je o elektricitetu preko igre.
Treći dan, odnosno ponedeljak, 12. mart prošao je u znaku posete proizvodnom pogonu firme “Reahem“ u Srbobranu gde su se đaci na licu mesta uverili u procese stvaranja alkohola koji se odigravaju u špiritani. Vodiči su ih upoznali sa svim koracima u stvaranju ovog organskog jedinjenja, dok su deca iskoristila priliku da pitaju sve što ih je zanimalo.
Nastavnica hemije u Osnovnoj školi “Jovan Jovanović Zmaj“, Aniko Kanjo je za “Radio Srbobran“ poručila da su deca u više faza mogli da vide celokupan tok dešavanja.
– U prvoj fazi su pogledali šta se koristi kao sirovina, šta je to bitno i kako ona treba da izgleda. U narednoj su upoznali destilaciju, kako to izgleda i kojom kolonom se odigrava taj proces. Na samom kraju su pogledali na koji način se pakuje alkohol. Probaćemo nešto slično da radimo u školi, recimo da povežemo ovo što smo videli sa nekim eksperimentima. Pogledali smo kako se koristi alkohol i kako može da bude dobar rastvarač – otkrila je naša sagovornica.
Nastavnica fizike iz iste osmoletke, Andrea Androcki je istakla da je zadovoljna, a kao posebnu zanimljivost sa posete špiritani izdovojila je destilaciju.
Inače, ova škola je počela sa zamenom ulaznih vrata učionica i kabineta u prizemlju, a nakon toga isti posao će se raditi i na spratu. Takođe, i u zbornici je planirana zamena velikog staklenog dela iznad ulaza koje je u opasnosti da se uruši, kao i prozora između zbornice i hola i hola i trpezarije.